MORENDO

In 2016 speelden we onze debuutvoorstelling Morendo op diverse festivals door heel NederlandHoe ga je om met verlies? Wat als het allemaal te veel wordt? Ben je gelaten? Of ben je boos of verdrietig? Neemt emotie de overhand of ben je een echte stoïcijn? Hoe doe jij het?

Neo-fanfare 9×13 heeft al vaak afscheid moeten nemen. Maar dat was van bugels en euphoniums, of een paukenist. Nu is het echter een trompettist, en daar zijn er niet zoveel van. Van de vijfenveertig vaste leden van de fanfare zijn er nu nog maar acht over. Eigenlijk is de fanfare ten dode opgeschreven. Maar in het afscheid nemen zijn ze dus wel heel goed geworden. Ervaring genoeg, ze gaan vaker naar een begrafenis dan op concours. Het is intussen meer een vast ritueel van de groep geworden. Het Afscheid. Met een hoofdletter. In een stoet, een fanfare waardig.

“Morendo” neemt je mee in zo’n afscheidsstoet. In muziektermen betekend morendo ‘stervend, verdwijnend’. Maar is de trompettist wel klaar om te gaan? Hij heeft zelfs zijn trompet nog vast tijdens zijn funeral march, alsof het de laatste draad met het leven is.

Reacties op Morendo:
Alles is verrassend. Gaat dat zien!– Andrea van Pol (Opium, radio 4)
Fascinerend muziektheaterstuk– Dagblad van het Noorden
Een bijzondere verrassing– Henriette Post (directeur Fonds Podiumkunsten)

Morendo. Fotografie Jasper van Gheluwe

Artistiek team
Concept en leiding – Anton van Houten
Regie – Erik van der Horst
Choreografie – Pim Veulings
Kleding – Peggy Heering – de Windt & Meta van Houten – van Delft

Productioneel team
Algehele leiding, productie, coördinatie – Anton van Houten
Marketing & PR – Henny van Haelen
Film & fotografie – Jasper van Gheluwe

Musici
Fluit/piccolo – Emeline Dessi
Saxofoon – Ilse Bies
Saxofoon – Daan van Koppen
Trompet – Arthur Kerklaan
Hoorn – Wim van den Haak
Trombone – Anton van Houten
Trombone – Joost Geevers
Helicon – Arne Visser
Percussie – Jeroen Geevers , Laura Trompetter

Met “Morendo” trad 9×13 in 2016 van juni tot september op bij Festival Classique, Ut Haags Notuh Festival, OnWings, deBeschaving, Wonderfeel, Festival Hongerige Wolf en de Oversteek.
Alsof ze zo zijn weggelopen uit een film van Alex van Warmerdam: uitdagend, theatraal en absurd.Festival Wonderfeel

DE MUZIEK


In the Dutch Mountains (Nits, arr. Sasha Thiele)
Just A Closer Walk with Thee (trad. arr. Vincent Veneman)

Geïnspireerd op de intense en uitbundige New Orleans jazz funerals en de second-line traditie, maakte jazz-trombonist en arrangeur Vincent Veneman speciaal voor 9×13 een arrangement van het klassieke Just a closer walk.

Abschieds-Marsch (1987 – Wolfgang Rihm)

Een muzikant die zijn eigen afscheidsmars speelt…bij 9×13 kan het gewoon. Wolfgang Rihm schreef in 1987 deze prachtige intieme mars met een mooie solistische partij voor de trompet.

Ciacconissima (2015 – Pete Harden)

Ciacconissima is een nieuwe compositie van Pete Harden (geboren 1978) geïnspireerd op de Chiacona van barokcomponist Antonio Bertali (1605-1669). Een muzikaal feestelijk en uitbundig werk waarin 9×13 haar grens opzoekt en bijna dreigt te ontsporen. Pete Harden schreef deze compositie speciaal voor het programma “Morendo” van 9×13.

fig. 3 (2015 – Oscar Bettison)

Het meest abstracte en modernistische stuk van de voorstelling, fig.3 van Oscar Bettison. Het is het derde deel uit Animate Objects (2014), een werk dat Oscar in 2014 schreef voor de Musikfabrik en herschreef voor 9×13. De muziek creëert groepen binnen 9×13 die soms samen komen in een bijna funky melodie met marselementen die complementair ontstaat met de spelers uit beide groepen. Een virtuoze trompetsolo leidt tot een uniform en groovy slotgedeelte.

Chorus 1 uit O Death (2007 – Oscar Bettison)

Chorus 1 is het eerste deel van het zevendelige bluegrass requiem O Death  Oscar Bettison. Het onderzoekt tradities en gebruiken rondom het omgaan met de dood. Bekijk deze site voor meer informatie.


Esther V.
Buk ik voor een vliegtuig 🙂 Prachtig, toegankelijk, origineel! Tot een volgende x!
Marian Z.
Aangrijpend muzikaal verhaal met strakke choreografie!
Theo H.
Leuke show, uniek, ontroerend 🙂
D.K.
Vielen Dank! Dass wir das erleben durfen!
Alles is verrassend. Gaat dat zien!
Andrea van Pol (Opium, Radio 4)
Ellen V.
Heel verrassend en geweldig spel!
Kroeborg
Morendo, crescendo, allegro, BRAVO!
Fascinerend muziektheater
Dagblad van het Noorden
R.W.
Met oprechte deelneming genoten!
Quany
Very cool!