Neo-fanfare 9×13
/ Over 9x13

9×13 neo-fanfare: lust voor oog en oor.

Neo-fanfare 9×13 heeft zich in enkele jaren weten te profileren als toonaangevende nieuwe speler die hedendaagse muziek naar een breed, divers, en vooral nieuw publiek weet te brengen. Het tienkoppige ensemble, bestaande uit professionele klassieke musici, doet dat door ‘muziektheatervoorstellingen zonder woorden’ te maken, en werkt daarin samen met regisseurs, choreograaf, met kostuums en mobiele decors.

De referentie naar fanfare roept herkenbaarheid, feest en toegankelijkheid op, en is een van de redenen dat de producties van 9×13 sinds haar oprichting in 2015 bij de festivals en haar publiek zo enorm geliefd zijn. 9×13 speelt pop-up, meestal in de buitenlucht, van festivalterrein tot binnenstad, en brengt daarmee nieuwe muziek naar een avontuurlijk publiek buiten de concertzaal.

En deze nieuwe aanpak om hedendaagse muziek te promoten werkt! Met Morendo (2016), Trance (2017) de reprise van beide voorstellingen met “9×13 on Tour” (2018), Les Fauves (2019), Halt en sta stil (2021)  en Onder NAP (2022 & 2023) werden  meer dan 25.000 mensen bereikt. Moeiteloos speelt het ensemble, uit het hoofd, nieuw werk van Oscar Bettison, David Dramm en Anna Meredith naast klassiekers van Bach of een moderne bewerking van een barokwerk. 9×13 weet hiermee een enorm publiek te bedienen, van hedendaagse muziek- en theaterliefhebbers tot een algemeen festivalpubliek en toevallige passanten op straat, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, etniciteit of sociaaleconomische klasse.

In 2024 is 9×13 te zien met de productie Nieuw Babylon.

 

De pers over 9x13:

"En wie denkt dat fanfares alleen maar goed zijn voor van feestvreugde overlopende hoempa, moet luisteren naar Neo-Fanfare 9x13. Het kleurrijke zootje ongeregeld trekt bitterzoete melancholie uit zijn toeters." (Volkskrant, 2018)

"..levensbevestigend muziektheater dat een grijns op je gezicht toverde." (Nrc, 2021)

"Ondertussen speelden ze nieuw gecomponeerde muziek, zoals een uit de pas lopende mars van Marc Kaptijn, soms met één hand aan hun instrument terwijl de andere een blauw zeil uitrolde dat water voor moest stellen. Doe het maar na: in een door elkaar heenlopende choreografie, ritmisch gecompliceerde muziek spelen in de zon."  (Trouw 2023)

"…Neo-Fanfare 9x13 maakt in het midden van een grote kring van publiek veel indruk met hun turbulente, woordeloze, mime-clowneske voorstelling Onder NAP, waarin ze met hun instrumenten zowel spelen als communiceren." (Nrc 2023)

Over het album new music for neo-fanfare

"Ensemble 9x13 keert de traditionele fanfare binnenstebuiten met bruisend muziektheater. Hun debuutalbum is fris en afwisselend….De stukken zijn zonder uitzondering eigenzinnig en verrassend." (**** Nrc, 2023. Verkoos new music for neo-fanfare ook tot 1 van de 25 beste Nederlandse albums van 2023)

Dit wil ik zien!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 
en mis geen optreden!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De musici

Anton van Houten - Trombone

Anton van Houten

Toen Anton op negenjarige leeftijd op de zolder bij Fanfare St. Caecilia in Scherpenzeel de trombone verkoos als de mooiste aller instrumenten (het was bijna slagwerk geworden), had hij nooit durven dromen wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Anton ging naar het Koninklijk Conservatorium, speelde bijna tien jaar in vaste dienst van Het Balletorkest en was freelancer bij bijna alle professionele symfonieorkesten en ensembles in Nederland. Daarnaast maakt hij al vanaf 2003 deel uit van de hedendaagse muziekgroep Ensemble Klang. Toch ontbrak er nog één ding: de combinatie van zijn grote passie, namelijk nieuw gecomponeerde muziek, en de bron van waaruit het destijds is ontstaan: de fanfare. Als oprichter en trombonist van Neo-Fanfare 9X13 is Anton eindelijk in staat om deze leemte op te vullen, en kan hij vol inspiratie en vertrouwen de toekomst tegemoet.

www.antonvanhouten.nl

 

 

Arne Visser - Tuba

Arne Visser

Als kind uit een muzikale Schoonhovense familie (de Zilverstad) kon Arne Visser (tubaist, dirigent, docent) natuurlijk niet om de plaatselijke fanfare en brassband heen. De bugel, euphonium en bastuba werden daar met veel plezier bespeeld, menig concours werd bezocht, en al snel kwam het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (KC) in beeld. Na studies tuba, hafabra- en orkestdirectie op de conservatoria in Den Haag en Rotterdam is hij inmiddels docent tuba/euphonium & educatieve vaardigheden op het KC. Hij is actief als freelance-dirigent bij o.a. Orkest de Ereprijs & het Nederlands Blazers Ensemble, en vaste dirigent bij het Nationaal Project Orkest, Bataafs Symfonie Orkest & Valerius Studentenorkest. Als freelance-tubaist heeft hij gespeeld bij o.a. Pynarello, het Balletorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest e..v.a, en speelt met veel plezier de helicon en euphonium bij 9x13.

Arnevisser.com

Deborah Witteveen - Saxofoon

Deborah Witteveen

Als achtjarige begon Deborah met saxofoon spelen bij de plaatselijke fanfare in Oldebroek. Op dat moment had de fanfare geen saxofoons meer in bruikleen, maar omdat ze zo graag wilde, kochten haar ouders een beginnerssaxofoon. Na vier jaar trouwe dienst werd er een echte ‘gouden’ saxofoon aangeschaft en vanaf die tijd ging het snel. Ze speelde solo bij verschillende fanfares, won prijzen bij solistenconcoursen en werd op haar zestiende aangenomen op het HKU Utrechts Conservatorium.

Daarna won Deborah prijzen op het Prinses Christina Concours en Classic Young Masters en speelde ze in het JongNBE. Zowel haar bachelor bij Johan van der Linden in Utrecht als haar master bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam sloot ze cum laude af. Anno 2020 speelt ze baritonsaxofoon in het Ardemus Quartet, heeft ze een duo met piano en een duo met fagot en is ze met enige regelmaat te horen in het Nederlands Blazers Ensemble. Toch is de fanfare nooit helemaal weg geweest uit haar leven, sinds 2013 geeft Deborah saxofoonles bij verschillende fanfare-orkesten. Met 9×13 kan ze weer terug naar haar roots om haar gouden saxofoons laten schitteren.

Deborahwitteveen.com

Joost Geevers - Trombone

Joost Geevers

Voor Joost begon zijn muzikale leven bij de plaatselijke harmonievereniging van Geldrop en vanaf dat moment is zijn liefde voor muziek alleen nog maar gegroeid. Al snel was het spelen van een instrument niet genoeg en werd hij ook door het componeren en dirigeren gegrepen. Na de voltooiing van zijn Master opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag combineert Joost tegenwoordig al deze interesses in een veelzijdig muzikaal bestaan: als freelance trombonist bij diverse Nederlandse beroepsorkesten, als dirigent van het traditionele en hedendaagse repertoire en als componist en muziektheater-maker bij Fast Opera Productions. Neo-fanfare 9×13 en Joost passen dus uitstekend bij elkaar: veelzijdig, nieuwsgierig en muzikaal!

joostgeevers.com

Daan van Koppen - Saxofoon

Daan van Koppen

Op zijn achtste verjaardag kreeg Daan zijn toen mooiste cadeau ooit in de vorm van een CD van de plaatselijke fanfare Pius X uit Poeldijk, niet wetende dat hij een jaar later bij diezelfde fanfare zijn eerste noten zal spelen op de saxofoon. Hij kreeg daar de smaak te pakken en is nooit meer met het spelen van de saxofoon gestopt.

Daan studeerde saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde in 2015 cum laude zijn master. Hij is medeoprichter van muziekensemble Kluster5 dat nauwe samenwerkingen met componisten uit hun eigen generatie heeft en door de ongewone bezetting van het ensemble (viool, piano, gitaar, saxofoon en percussie) een breed scala aan muziekstijlen mogelijk maakt.

Ook speelt Daan in het Haags Saxofoonkwartet, dat zich voornamelijk focust op componisten van de Haagse School, en de Novelties, dat zich richt op repertoire uit de jaren ’20 en ’30 met o.a. werken van de grote saxofoonvirtuoos Rudy Wiedoeft.

Daarnaast is Daan door Asko|Schönberg geselecteerd voor het K[h]AOS-traject, waarin jonge makers de kans krijgen om interdisciplinair theater te maken. Hij speelde o.a. in de voorstellingen Before After (2020), Salam (2018) en Carrousel (2017)

 

Arthur Kerklaan - Trompet

Arthur Kerklaan

Nog maar net uit de luiers of Arthur liep al met een denkbeeldige fanfare door zijn geboortedorp Wateringen. Het was dan ook een logische stap dat hij op tienjarige leeftijd aangenomen werd op trompet in de ‘jong talent’ klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.Vanaf seizoen 2010/2011 is hij in vaste dienst als trompettist bij PHION Orkest van Gelderland & Overijssel te Enschede.
Verder speelt Arthur als freelancer bij bijna alle orkesten in Nederland, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Philharmonie zAls veelzijdig trompettist is Arthur ook actief binnen verschillende ensembles en als kamermusicus. Zo is hij regelmatig te horen met o.a. organist Ton van Eck en pianist Wim Voogd, maar ook is hij lid van trompetkwartet "C4". Sinds 2019 is hij vaste trompettist van het Asko|Schönberg Ensemble.

www.arthurkerklaan.com

Jeroen Geevers - Percussie

Jeroen Geevers

Klassieke muziek, nieuwe muziek, lichte muziek, slagwerk spelen, arrangeren, dirigeren, theater maken … Jeroen Geevers doet het liefst alles tegelijk. Keuzes maakt hij liever niet. Na zijn studie klassiek slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium heeft Jeroen vele wegen bewandeld. Van Joop van den Ende-musicals tot het ASKO-Schönberg Ensemble en van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot Slagwerkduo. Vele muziekstijlen en ensembles kwamen op zijn pad. Op dit moment is Jeroen als slagwerker verbonden aan het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In Neo-fanfare 9×13 kan hij zijn liefde voor nieuwe muziek en theater combineren.

Jeroengeevers.nl

Rosanne van Bers - Fluit

Rosanne van Bers

Nog te klein voor haar lievelingsinstrument de dwarsfluit, startte Rosanne op 7-jarige leeftijd met spelen op de blokfluit bij Harmonie Manderen in Maarn. Wanneer alle blokfluitboeken uit waren, zou ze een echte dwarsfluit krijgen. En dus werkte Rosanne zich binnen een paar maanden door de complete beginnersmethode heen. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Den Haag om daar aan het Koninklijk Conservatorium te studeren. Haar bachelor bij Jeroen Bron sloot ze in 2020 cum laude af en ze vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vincent Cortvrint. Tijdens haar bachelorstudie speelde Rosanne met veel plezier in het jongNBE. Momenteel speelt ze naast 9x13 onder meer bij haar eigen kamermuziektrio FLUWEEL.

Wim van den Haak - Hoorn

Wim van den Haak

Maria Martpay - Percussie

Maria Martpay

David Geysen - Regie

David Geysen

David Geysen (1975) studeerde in 2000 af aan de toneelacademie Maastricht. In hetzelfde jaar won hij de eerste prijs met ‘De kleine Johannes’ op het theaterfestival in Oostende.  Hij was van 1999 t/m 2016 aan Toneelgroep de Appel verbonden en als acteur ondermeer te zien in Odysseus, Blik, De goede mens van Sezuan, De storm, Tuin van Holland en Herakles. Zie de mens.

Hij was daarnaast ook als regisseur werkzaam bij Toneelgroep De Appel. Een aantal regies van zijn hand: Don Quichote, Het woud, Orgia, Ararat, Water (Tuin van Holland), Messen in hennen (genomineerd voor beste regie KKNK festival), Bacchanten (genomineerd voor de publieksprijs), Prometheus (Herakles), Motel Detroit, ‘Voor sommigen het eind van het land voor anderen het begin van de wereld’, het project ‘Volle maan en de afscheidsvoorstelling in 2016 van de Appel ‘Hamlet’ waarin hij zelf de hoofdrol speelde.

Naast zijn werk bij Toneelgroep De Appel heeft hij bij diverse andere toneelgezelschappen geacteerd, geregisseerd en geschreven. In 2015 richt hij label Dégradé op samen met Carl Beukman, dat in 2022 werd omgedoopt tot House of Rat.

"Als kind was ik gefascineerd door de illusie van het theater. Als een magiër ben ik al jaren op zoek naar de geheimen van deze kunst. Eerst bij Toneelgroep De Appel en nu met mijn eigen groep Dégradé. Hoe kan ik samen met de spelers de toeschouwers betoveren en ze zo doen geloven in een bedachte wereld? Want er is niks zo heerlijk als een tijdje vertoeven in een fantasie.

Zo droomde ik er jarenlang van om rondtrekkend circusartiest of Charlie Chaplin te zijn of om mee te spelen in een film van de Italiaanse cineast Frederico Fellini.
Of nog beter; zelf zo een kunstwerk samen te maken...met dansers, acteurs, clowns en muzikanten!

Toen ik werd gevraagd om de 9x13 te regisseren twijfelde ik dan ook geen seconde. U zal ze zien, de spelers, de acteurs, de clowns als muzikanten van 9x13.  Want dit is het circus en het bruist als het carnaval!"

Neo-fanfare 9×13 is een initiatief van Stichting Ensemble Klang. Stichting Ensemble Klang wordt structureel ondersteund door de Gemeente Den Haag en het Fonds Podiumkunsten