Nieuw Babylon: het album

Na het succes van het debuutalbum van 9x13, new music for neo-fanfare, brengt het ensemble nu haar tweede album uit: Nieuw Babylon. Het album bevat negen nieuwe werken en arrangementen en mixt hedendaagse componisten met oude muziek. De werken die op dit album te horen zijn, zijn live te ervaren tijdens de muziektheatervoorstelling Nieuw Babylon waarmee 9x13 in 2024 & 2025 door heel Nederland te horen is.

Repetitie muziektheaterproductie Nieuw Babylon, juni 2024

Anton van Houten (artistiek leider en trombonist 9x13): 'Een jaar geleden kwam ik in aanraking met boeken en artikelen over agenda hedonisme: onze doorgeslagen focus op planningen, efficiëntie en to-do lijsten, alles voor de ultiem georganiseerde en beheersbare agenda. Het is duidelijk wat de negatieve gevolgen zijn: minder ruimte voor spontaniteit, creativiteit en vrijheid.
En dat raakte bij mij een gevoelige snaar. Ik was al tijden alleen maar bezig met dingen die op dit moment moesten. Alles leek belangrijk en urgent.

Ik miste de vrijheid van het niet(s)-doen en mijmeren, maar ook het stilstaan bij dingen die ik belangrijk vind, los van de beslommeringen van de dag, met ruimte voor trage vragen. En belangrijker, de ruimte om je vanuit daar te kunnen verbinden met de ander. Het werd mij snel duidelijk dat het thema niet alleen bij mij, maar ook veel breder en door verschillende generaties leeft.

Het leek mij het perfecte onderwerp voor een nieuwe voorstelling van 9x13, waar we met muziek en theater op een scherpe, humoristische en gevatte manier thema’s van nu bespreekbaar willen maken. En waar we waken voor grote uitspraken, oplossingen of een te sterke moraal. Het publiek mag zelf het verhaal maken.

Ik dook in verschillende bronnen en vond inspiratie in onder meer New Babylon van Constant Nieuwenhuijs, een van de oprichters van de kunststroming CoBrA in 1948. Hij schetst een utopische wereld waarin de mens een nomadisch bestaan leeft en zich tussen verschillende ontdekkingsruimtes begeeft.

Met ruimte voor creativiteit, spontane en onverwachte ontmoetingen en het onbekende en onvoorziene. Het heeft een directe link met Homo Ludens, de spelende mens, van Johan Huijzinga, een andere inspiratiebron voor dit thema. Ik vond dit een prachtig beeld, een 9x13-voorstelling waardig.

Door te spelen leert men te leven.
9x13 speelt op dit album een spannende en speelse mix van composities, die laveert tussen vertrouwde geluiden en nieuw geschreven muziek. 9x13 brengt met Nieuw Babylon een tegengeluid dat piept, kraakt en schuurt. Op dit album kan je deze muziek los van het theatrale beleven en maak je nog meer je eigen verhaal. Ik hoop dat ons spel, door je even op te tillen uit het hier en nu, je laat nadenken over grote of kleine dingen uit je leven. En dan met name ook over het leven met de mensen om je heen.

Met de muziek als ontdekkingsruimte, waar je vooraf nooit precies weet wat je gaat ervaren of waar je gaat belanden. Zet je telefoon op stil, doe je ogen dicht en laat je meevoeren. Veel luisterplezier en mooie ontdekkingen toegewenst!'

Tracklist Nieuw Babylon

1. ppopp - Oscar Bettison
2. Cue - Anna Appleby
3. Waterboy - Rhiannon Giddens (arr. Jeroen Geevers)
4. the most dangerous music in america (intro) - Ruby Fulton
5. You, Me and Pedro - Ruby Fulton
6. Going Large - John De Simone
7. Duo Seraphim - Claudio Monteverdi (arr. Joost Geevers)
8. Who - David Byrne & St. Vincent (arr. Sasha Thiele)
9. Stalagmieten Samba - Jan-Peter de Graaff

New Babylon werd opgenomen in E­Sound Studio's te Weesp in januari 2024

Artistieke leiding: Anton van Houten
Dirigent: Joey Marijs
Opname: Maarten Elzinga
Editing en mixing: Maarten Elzinga en Anton van Houten

Mastering: Christoph Stickel
Ontwerp: Jonathan Roorda
Teksten: Niké Mulder
Fotografie: Jasper van Gheluwe

neo­fanfare 9×13 is onderdeel van Stichting Ensemble Klang

Stichting Ensemble Klang wordt meerjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en Gemeente Den Haag

Ensemble Klang Records #18