[FIG 3] – EEN INTERACTIEVE VOORSTELLING

Tijdens de zomer van 2020 ontstond bij artistiek leider van 9×13, Anton van Houten, een bijzonder idee. Alle optredens waren afgezegd vanwege Covid-19, maar hij wilde niet stil blijven zitten. Zoekend naar wat er wel mogelijk was binnen alle beperkingen ontstond het idee voor een bijzondere opname van een van de meest complexe én belangrijke stukken uit het 9×13 repertoire, fig.3 van componist Oscar Bettison.

Over fig.3

[fig. 3] is het derde deel uit Animate Objects (2014), een werk dat componist Oscar Bettison in 2014 schreef voor de Musikfabrik en herschreef voor  9×13. Het werk is onderdeel van de eerste voorstelling van 9×13, Morendo, en is het meest abstracte stuk van deze voorstelling.

De muziek is heel duidelijk opgebouwd uit verschillende groepen van instrumenten uit 9×13, vaak uitgesplitst in hoog (saxen, piccolo/fluit), midden (trombones, trompet, althoorn) en laag (helicon, percussie). En soms wisselen de spelers van groep. Enkele malen komen zij samen in een bijna funky melodie met marselementen, die complementair ontstaat met de spelers uit beide groepen. Een virtuoze trompetsolo leidt tot een uniform en groovy slotgedeelte.

 

Ontdek het werk

Om de werking van het stuk en de rol die de verschillende musici en hun instrument spelen inzichtelijk te maken werd een interactieve website gecreëerd. Bezoekers kunnen met een simpele klik van hun muis schakelen van de ene groep instrumenten naar de andere, of er voor kiezen het optreden van ensemble als geheel te bekijken. Doordat ook de audio van de geselecteerde groep wordt uitversterkt op het moment dat deze groep wordt 'aangeklikt'  en de schakelingen naadloos zijn, kunnen bezoekers echt een beeld krijgen van architectuur van het stuk.

Benieuwd geworden?

Bezoek de interactieve website van fig.3 dan hier!

Bekijk fig.3