Neo-fanfare 9×13
/ Over 9×13

9×13 neo-fanfare: lust voor oog en oor.

Neo-fanfare 9×13 heeft zich in enkele jaren weten te profileren als toonaangevende nieuwe speler die hedendaagse muziek naar een breed, divers, en vooral nieuw publiek weet te brengen. Het tienkoppige ensemble, bestaande uit professionele klassieke musici, doet dat door ‘muziektheatervoorstellingen zonder woorden’ te maken, en werkt daarin samen met regisseurs, choreograaf, met kostuums en mobiele decors.

De referentie naar fanfare roept herkenbaarheid, feest en toegankelijkheid op, en is een van de redenen dat de producties van 9×13 sinds haar oprichting in 2015 bij de festivals en haar publiek zo enorm geliefd zijn. 9×13 speelt pop-up, meestal in de buitenlucht, van festivalterrein tot binnenstad, en brengt daarmee nieuwe muziek naar een avontuurlijk publiek buiten de concertzaal.

En deze nieuwe aanpak om hedendaagse muziek te promoten werkt! Met Morendo (2016), Trance (2017) en beide voorstellingen in de reprise bij “9×13 on Tour” (2018) werden in 64 voorstellingen meer dan 17.000 mensen bereikt. Moeiteloos speelt het ensemble, uit het hoofd, nieuw werk van Oscar Bettison, David Dramm en Anna Meredith naast klassiekers van Bach of een moderne bewerking van een barokwerk. 9×13 weet hiermee een enorm publiek te bedienen, van hedendaagse muziek- en theaterliefhebbers tot een algemeen festivalpubliek en toevallige passanten op straat, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, etniciteit of sociaaleconomische klasse.

In 2021 is 9×13 te zien met haar nieuwe voorstelling Halt en Sta Stil.

Dit wil ik zien!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 
en mis geen optreden!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De musici

Anton van Houten - Trombone

Anton van Houten

Toen Anton op negenjarige leeftijd op de zolder bij Fanfare St. Caecilia in Scherpenzeel de trombone verkoos als de mooiste aller instrumenten (het was bijna slagwerk geworden), had hij nooit durven dromen wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Anton ging naar het Koninklijk Conservatorium, speelde bijna tien jaar in vaste dienst van Het Balletorkest en was freelancer bij bijna alle professionele symfonieorkesten en ensembles in Nederland. Daarnaast maakt hij al vanaf 2003 deel uit van de hedendaagse muziekgroep Ensemble Klang. Toch ontbrak er nog één ding: de combinatie van zijn grote passie, namelijk nieuw gecomponeerde muziek, en de bron van waaruit het destijds is ontstaan: de fanfare. Als oprichter en trombonist van Neo-Fanfare 9X13 is Anton eindelijk in staat om deze leemte op te vullen, en kan hij vol inspiratie en vertrouwen de toekomst tegemoet.

www.antonvanhouten.nl

 

 

Arne Visser - Tuba

Arne Visser

Als kind uit een muzikale Schoonhovense familie (de Zilverstad) kon Arne Visser (tubaist, dirigent, docent) natuurlijk niet om de plaatselijke fanfare en brassband heen. De bugel, euphonium en bastuba werden daar met veel plezier bespeeld, menig concours werd bezocht, en al snel kwam het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (KC) in beeld. Na studies tuba, hafabra- en orkestdirectie op de conservatoria in Den Haag en Rotterdam is hij inmiddels docent tuba/euphonium & educatieve vaardigheden op het KC. Hij is actief als freelance-dirigent bij o.a. Orkest de Ereprijs & het Nederlands Blazers Ensemble, en vaste dirigent bij het Nationaal Project Orkest, Bataafs Symfonie Orkest & Valerius Studentenorkest. Als freelance-tubaist heeft hij gespeeld bij o.a. Pynarello, het Balletorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest e..v.a, en speelt met veel plezier de helicon en euphonium bij 9×13.

Arnevisser.com

Deborah Witteveen - Saxofoon

Deborah Witteveen

Als achtjarige begon Deborah met saxofoon spelen bij de plaatselijke fanfare in Oldebroek. Op dat moment had de fanfare geen saxofoons meer in bruikleen, maar omdat ze zo graag wilde, kochten haar ouders een beginnerssaxofoon. Na vier jaar trouwe dienst werd er een echte ‘gouden’ saxofoon aangeschaft en vanaf die tijd ging het snel. Ze speelde solo bij verschillende fanfares, won prijzen bij solistenconcoursen en werd op haar zestiende aangenomen op het HKU Utrechts Conservatorium.

Daarna won Deborah prijzen op het Prinses Christina Concours en Classic Young Masters en speelde ze in het JongNBE. Zowel haar bachelor bij Johan van der Linden in Utrecht als haar master bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam sloot ze cum laude af. Anno 2020 speelt ze baritonsaxofoon in het Ardemus Quartet, heeft ze een duo met piano en een duo met fagot en is ze met enige regelmaat te horen in het Nederlands Blazers Ensemble. Toch is de fanfare nooit helemaal weg geweest uit haar leven, sinds 2013 geeft Deborah saxofoonles bij verschillende fanfare-orkesten. Met 9×13 kan ze weer terug naar haar roots om haar gouden saxofoons laten schitteren.

Deborahwitteveen.com

Emeline Dessi - Fluit

Emeline Dessi

Toen Emeline nog klein was en voor het eerst een dwarsfluit zag dacht ze dat het een sieraad was, zo mooi en stralend zag die er uit. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Zo gauw ze de vingerzettingen door had ging ze bij de fanfare en het orkest in haar geboorteplaats in Frankrijk spelen. Na de middelbare school koos ze ervoor om een professioneel musicus te worden, studeerde in Parijs, en vertrok naar Nederland, waar ze haar Bachelor in Den Haag en haar Mastertitel in Rotterdam behaalde. Emeline remplaceert in de vele beroepsorkesten en ensembles die Nederland rijk is, en als ze dat niet doet is ze op tournee langs de verschillende Europese kamermuziekfestivals. Met Neo-Fanfare 9×13 blijft ze in contact met haar roots en haar passie: nieuwe muziek maken op het allerhoogste niveau!

Joost Geevers -

Joost Geevers

Voor Joost begon zijn muzikale leven bij de plaatselijke harmonievereniging van Geldrop en vanaf dat moment is zijn liefde voor muziek alleen nog maar gegroeid. Al snel was het spelen van een instrument niet genoeg en werd hij ook door het componeren en dirigeren gegrepen. Na de voltooiing van zijn Master opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag combineert Joost tegenwoordig al deze interesses in een veelzijdig muzikaal bestaan: als freelance trombonist bij diverse Nederlandse beroepsorkesten, als dirigent van het traditionele en hedendaagse repertoire en als componist en muziektheater-maker bij Fast Opera Productions. Neo-fanfare 9×13 en Joost passen dus uitstekend bij elkaar: veelzijdig, nieuwsgierig en muzikaal!

joostgeevers.com

Daan van Koppen - Saxofoon

Daan van Koppen

Op zijn achtste verjaardag kreeg Daan zijn toen mooiste cadeau ooit in de vorm van een CD van de plaatselijke fanfare Pius X uit Poeldijk, niet wetende dat hij een jaar later bij diezelfde fanfare zijn eerste noten zal spelen op de saxofoon. Hij kreeg daar de smaak te pakken en is nooit meer met het spelen van de saxofoon gestopt.

Daan studeerde saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde in 2015 cum laude zijn master. Hij is medeoprichter van muziekensemble Kluster5 dat nauwe samenwerkingen met componisten uit hun eigen generatie heeft en door de ongewone bezetting van het ensemble (viool, piano, gitaar, saxofoon en percussie) een breed scala aan muziekstijlen mogelijk maakt.

Ook speelt Daan in het Haags Saxofoonkwartet, dat zich voornamelijk focust op componisten van de Haagse School, en de Novelties, dat zich richt op repertoire uit de jaren ’20 en ’30 met o.a. werken van de grote saxofoonvirtuoos Rudy Wiedoeft.

Daarnaast is Daan door Asko|Schönberg geselecteerd voor het K[h]AOS-traject, waarin jonge makers de kans krijgen om interdisciplinair theater te maken. Hij speelde o.a. in de voorstellingen Before After (2020), Salam (2018) en Carrousel (2017)

 

Arthur Kerklaan - Trompet

Arthur Kerklaan

Nog maar net uit de luiers of Arthur liep al met een denkbeeldige fanfare door zijn geboortedorp Wateringen. Het was dan ook een logische stap dat hij op tienjarige leeftijd aangenomen werd op trompet in de ‘jong talent’ klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.Vanaf seizoen 2010/2011 is hij in vaste dienst als trompettist bij PHION Orkest van Gelderland & Overijssel te Enschede.
Verder speelt Arthur als freelancer bij bijna alle orkesten in Nederland, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Philharmonie zAls veelzijdig trompettist is Arthur ook actief binnen verschillende ensembles en als kamermusicus. Zo is hij regelmatig te horen met o.a. organist Ton van Eck en pianist Wim Voogd, maar ook is hij lid van trompetkwartet “C4”. Sinds 2019 is hij vaste trompettist van het Asko|Schönberg Ensemble.

www.arthurkerklaan.com

Laura Trompetter - Percussie

Laura Trompetter

Op 9-jarige leeftijd mocht Laura een instrument kiezen bij de plaatselijke fanfare in ‘s-Gravendeel. Vanwege haar achternaam heeft ze een tijdlang getwijfeld, maar koos toch voor drummen. Al snel speelde ze in beide orkesten, het kapel en de drumband. Laura ontdekte hier haar zwak voor theater en begon slagwerk met theater te combineren.

Vanaf haar 15e nam ze deel aan muziekwedstrijden en won verschillende jury-, publieks- en persprijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours (2005, 2007, 2009), EurovisionYoungMusician 2008, Prix du Port 2009, de YAMAHA Percussion Scholarship 2013 e.d. De jury prees haar recitals als “Een indrukwekkende uitvoering van totaaltheater.”

Tijdens haar studie ontwikkelde Laura haar orkestspel aan de Orkestacademie van het Rotterdams Philharmonisch en remplaceerde ze bij het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Ballet Orkest, Asko|Schonberg ensemble, Slagwerk Den Haag, het Nederlands Blazers Ensemble en tourde door Europa en Noord-Amerika.

Terwijl ze haar studie afrondde met een 9,5 en 9, speelde Laura als soliste in De Doelen Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam, Tivoli Utrecht, en verscheen ze regelmatig op tv bij o.a. DWDD, Maestro, It Takes Two, Podium Witteman, Maestro en meer. Laura werd ook uitgenodigd om een ​​aflevering te maken voor het Klokhuis, waar ze kinderen leerde over klassiek slagwerk.

Klassieke muziek en orkestspel vond ze geweldig, maar toch voelde Laura een sterke behoefte om haar eigen concerten, muziek en ideeën te creëren. Dit resulteerde in Lip Stick Percussion Duo, dat Laura in 2015 oprichtte samen met haar beste vriendin en Spaanse percussioniste Maria Martpay, waar ze klassieke muziek met theatrale elementen arrangeerden.
Laura’s passies resulteerden in vaste posities als drummer bij een productie van Herman van Veen,  percussionist bij de Toppers in Concert en drummer/ percussionist/ achtergrondzangeres bij Thomas Acda.

Tijdens de uitbraak van Covid-19, nadat alle tours/concerten werden gecanceld, vroeg Laura zich af wat zij als musicus kon doen om mensen te helpen. Deze vraagstelling resulteerde in het combineren van haar 3 passies: muziek, theater en bewustzijn, die samenkomen in haar nieuwe voorstelling. Hierin zal het publiek voelen hoe krachtig ze zelf zijn om een ​​gezond, verbonden en liefdevol leven te leiden, waarin muziek en luisteren een grote rol spelen. De voorstelling gaat in première tijdens de lente van 2022.

 

Jeroen Geevers - Percussie

Jeroen Geevers

Klassieke muziek, nieuwe muziek, lichte muziek, slagwerk spelen, arrangeren, dirigeren, theater maken … Jeroen Geevers doet het liefst alles tegelijk. Keuzes maakt hij liever niet. Na zijn studie klassiek slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium heeft Jeroen vele wegen bewandeld. Van Joop van den Ende-musicals tot het ASKO-Schönberg Ensemble en van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot Slagwerkduo. Vele muziekstijlen en ensembles kwamen op zijn pad. Op dit moment is Jeroen als slagwerker verbonden aan het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In Neo-fanfare 9×13 kan hij zijn liefde voor nieuwe muziek en theater combineren.

Jeroengeevers.nl

Pierre Buizer - Mellofoon

Pierre Buizer

Onder de indruk van zowel de uiterlijke schoonheid als het prachtige klankbeeld, was Pierre al vroeg verliefd op de hoorn. Het grote scala aan verschillende karakters dat je kunt uitbeelden met de hoorn en de moeilijkheidsgraad van beheersing van het instrument, maakt hoorn spelen nog steeds tot een grote uitdaging.

Na het afronden van het conservatorium speelde Pierre bij verschillende grote orkesten en had vaste aanstellingen bij de Nationale Opera in Mannheim en het Brussels Philharmonic, Sinds 2019 is Pierre vast in dienst bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Pierre brengt bij 9×13 overigens nog iets extra’s mee, hij zal de voorstellingen spelen op een mellofoon: een hoorn die specifiek gemaakt is voor marcherende showorkesten.

Neo-fanfare 9×13 is een initiatief van Stichting Ensemble Klang. Stichting Ensemble Klang wordt structureel ondersteund door de Gemeente Den Haag en het Fonds Podiumkunsten